Konzerváreň Tatrakon otvorila novú výrobnú halu za 6,2 milióna eur


Dátum: 05.05.2022

Obrázok k aktualite Konzerváreň Tatrakon otvorila novú výrobnú halu za 6,2 milióna eur

Popradská konzerváreň Tatrakon dnes po ročnej skúšobnej prevádzke otvorila novú výrobnú halu v priemyselnom parku v Poprade – Matejovciach. Náklady na výstavbu predstavovali 6,2 milióna eur, výstavbu podporila sumou jeden milión eur Pôdohospodárska platobná agentúra. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana, ktorý sa na otvorení zúčastnil, je popradská firma dôležitým subjektom, keďže ide o poslednú veľkú priemyselnú fabriku na výrobu mäsových konzerv. Podľa jeho slov je tak kľúčovou z hľadiska potravinovej bezpečnosti. Veľkú úlohu zohráva aj ako subjekt hospodárskej mobilizácie.

Spoločnosť sa do novopostavených priestorov presťahovala z centra Popradu už skôr. Staré priestory spoločnosti z tridsiatych rokov súčasnému objemu výroby nepostačovali. Celková zastavaná plocha nového areálu predstavuje takmer 6 400 metrov štvorcových. Podľa manažérky predaja a marketingu spoločnosti Ivany Palenčár Kacvinskej po zavedení prevádzky do chodu odsunula otvorenie haly pandémia a s ňou súvisiace opatrenia.

Firma si do novej haly priniesla svoje pôvodné technológie. „Nové sme nedokupovali vzhľadom na to, že celková investícia vo výške 6,2 milióna eur pre nás predstavovala značné finančné zaťaženie. Stále máme ešte polovicu v úverovom rámci, musíme byť obozretní aj v tejto situácii zvyšovania cien a celkovo nestabilnej situácii na trhu,“ vysvetlila pre médiá manažérka.

Minister Vlčan dnes zároveň pripomenul, že v rámci výzvy na projekty pre potravinárov je alokovaných ďalších 170 miliónov eur. Tatrakon v rámci výzvy podal dva projekty s celkovou investíciou štyri milióny eur. „Snažíme sa ďalej zapájať do eurofondov a v nasledujúcich rokoch sa chystáme preinvestovať do technológie dva milióny eur, ktoré potrebujeme na zlepšenie automatizácie výrobného procesu. Ďalšie dva milióny eur máme naplánované na výstavbu jednej expedičnej haly,“ doplnila Palenčár Kacvinská.

História spoločnosti Tatrakon spol. s r. o., siaha do roku 1931. Ročne vyrobí približne 25 miliónov konzerv. Jej sortiment výrobkov aktuálne pozostáva z mäsových konzerv, zeleninových nátierok, výrobkov z rýb, hotových jedál a cereálií. Portfólio tvorí 120 druhov výrobkov. Firma zamestnáva približne do 150 ľudí. Celkové výnosy spoločnosti predstavovali podľa databázy Foaf v roku 2020 takmer 12 miliónov eur, zisk viac ako 859-tisíc eur. V minulom roku zaznamenala firma podľa marketingovej manažérky obrat 10,5 milióna eur.

Zdroj: SITA


Skočiť na hlavné menu